TрибинаСРБ
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Три прста - Српски поздрав?!

+17
Servicium
Stracciatella
ЈованКК
consigliere
air max
Nord-East
визант
PFC4ever!
Djomla993
RedHero
_JuZnI_Fr0nT_1990
mARKAN0312
ФкБАЧКАпаланка
Gravediggers_1970
Косово је Србија
Црно-Бели
ултра
21 posters
Go down
ултра
Корисник
Број порука : 2271
Регистрован : 02.05.2008

Три прста - Српски поздрав?! Empty Три прста - Српски поздрав?!

9/7/2008, 23:53
Наредне фотографије не верујем да ће икога оставите равнодушним...

Усташе
Три прста - Српски поздрав?! Triprsta02

Три прста - Српски поздрав?! Triprsta03

Заклетва немачких нациста
Три прста - Српски поздрав?! Germans1

Заклетва данских нациста
Три прста - Српски поздрав?! Danmark

Заклетва владе НДХ
Три прста - Српски поздрав?! Oath3

Раширена три прста су код нас донели СПО и Вук Драшковић, да ли из незнања или нечег другог, не зна се. Значи то датира као поздрав код нас тек од деведесетих. А порекло поздрава се лепо види на горњим фотографијама. Нашем Краљу је полагана заклетва са три СПОЈЕНА прста, као када се крстимо. И та три спојена прста су представљала, тачније представљају симбол Светог Тројства: Оца, Сина и Светог Духа. Три раширена прста нама не представљају ништа, тачније представљају симбол наших непријатеља. Да ли нам је то намерно потурено или не, не знам, али дефинитивно би то требало избацити из употребе!

Последњи пут изменио трибинасрб дана 8/2/2009, 14:32. изменио укупно 2 пута.
Црно-Бели
Црно-Бели
Корисник
Број порука : 176
Регистрован : 03.05.2008

Три прста - Српски поздрав?! Empty Re: Три прста - Српски поздрав?!

9/7/2008, 23:54
Три раширена прста представљају РАЗДВАЈАЊЕ Оца, Сина и Светога Духа.
Косово је Србија
Косово је Србија
Корисник
Број порука : 684
Регистрован : 06.05.2008

6/9/2008, 00:17
Косово је Србија
Косово је Србија
Корисник

8/9/2008, 11:50
На рукомету Ц.Звезда-Италгест Касарано док се певало Ђенералу и Косову нико није држао раздвојена три прста,
сви су држали три спојена прста! :srb:
Gravediggers_1970
Gravediggers_1970
Корисник
Број порука : 226
Регистрован : 08.08.2008

18/9/2008, 10:46
Свака вам част за на овој теми ово је и мени друг напоменуо тако да ни ја у послеље време не држим три раздвојена прста али ово би некако требало рећи и нашим спортистима или негде објавити чаланак поводом овога!
Gravediggers_1970
Gravediggers_1970
Корисник
Број порука : 226
Регистрован : 08.08.2008

18/9/2008, 10:58
Морам да додам још нешто, такође везано за неке термине које користиме а које нас је научио вероучитељ...зашто сви ти западани народи за недељу пример енглези и немци користе име сунца? sunday sonetag ако сам добро написао...зато што су били пагански народи и молили се се богу сунца...требало би да се угледамо на руске и грке који у својим називима корсте васкресење за недељу...мислите о томе!
ФкБАЧКАпаланка
ФкБАЧКАпаланка
Одстрањен
Број порука : 918
Локација : Бачка Паланка,Србија
Регистрован : 05.09.2008
http://fkbacka.forumsclub.com

10/10/2008, 00:04
Пошто сам мало збуњен недржим порсте ни скупљено нити одвојено...
Скуупљено кад се крстим једино...
mARKAN0312
mARKAN0312
Корисник
Број порука : 5
Локација : Република Српска
Регистрован : 11.11.2008

11/11/2008, 01:24
Било како било ми не дижемо 3 прста јер смо усташе, него зато што смо Срби ,јел тако браћо? Не значи ништа што су се тамо неки нацисти тако заклињали, кад ја кад диглем 3 прста кажем : ЈА САМ СРБИН! Ја сам скоро видио тај табу о 3 прста. то беззе
ултра
Корисник
Број порука : 2271
Регистрован : 02.05.2008

11/11/2008, 10:25
Али три раздвојена прста значе раздвајање Оца, Сина и Светога Духа. Зато би сви требало да држимо три спојена прста.
_JuZnI_Fr0nT_1990
_JuZnI_Fr0nT_1990
Одстрањен
Број порука : 661
Локација : Будва
Регистрован : 15.11.2008
http://www.Grobari1970.com

16/11/2008, 12:33
Управо тако северна армија!!!ни ја више не дижем три раѕдвојена прста ве скупљена!!! :pop: :obilic: :ratnik: :srbija: :kraljevina:
Косово је Србија
Косово је Србија
Корисник

23/11/2008, 21:50
Последњих година српски поздрав победи, салутирање, уобичајено се врши са три раширена прста: палцем, кажипрстом и средњим прстом, а да се ретко ко упитао шта овај поздрав значи, одакле и од када потиче. Они који су себи заиста поставили ово питање, дошли су до врло неочекиваних сазнања.

Ако питате самозване «стручњаке» од када се овај поздрав користи међу Србима, неретко ће те добти одговор «одувек», а ако их питате шта значи, рећи ће вам да три прста представљају Свету Тројицу. Истинитост ових њихових тврдњи можемо врло лако проверити. Ако је заиста истина да се овај поздрав користи «одувек», за очекивати је да га видимо на сликама старих српских уметника који су дочаравали тренутке из наше славне историје. Ако не ту, а оно барем од када се појавио фотоапарат. Било би врло природно видети одушевљене српске борце после Церске или Колубарске битке, или после пробоја Солунскога фронта како показују три прста. Међутим, таквих слика и фотографија нема.Чак ни у многобројним записима, било историографским, социолишким или етнографским, нигде нема ни словца о та три прста.

У том случају кренимо и даље, према данашњици. Долазимо до Другог светског рата. За очекивати је да ћемо овакав поздрав видети на мноштву фотографија бораца Равногорског, четничког, покрета чији «наследници» највише и користе овакав поздрав. Ипак, ни ту се ама баш ни на једној слици не види да ико показује три прста, нити се и у једном опису неког значајног догађаја помиње да је ико икада показао три прста као знак некаквог одушевљења. Интересантно је да то чак не помињу ни странци који су у то време боравили у четничким јединицама. Нигде ништа о три прста код Срба.

Ипак, успели смо пронаћи неке изворе из времена Другог светског рата, који помињу, или показују овакав поздрав. Изненађује чињеница да ти извори не воде ка српским четницима, или било којим другим српским јединицама, већ на сасвим супротну страну, ка хрватским усташама. Наиме, хрватске усташе, о којима не треба посебно трошити речи, полагали су заклетву своме «поглавнику» пред римокатоличким свештеником са раширена три прста, палцем, кажипрстом и средњим прстом, десне руке. Овакав поздрав хрватске усташе преузеле су од немачких СС јединица, мада се по неким изворима наслућује да су Хрвати овакав поздрав користили чак и у Првом светском рату.

Слично су заклетву полагали и елитни српски одреди у Другом светском рату, одреди Српског Добровољачког Корпуса. Сличност је у томе што се подизала десна рука и што су се мали и домали прст постављали једнако као и код усташа, али ту се свака сличност завршава. И код једних и код других, мали и домали прст су спојени и савијени уз длан, код усташа јер другачије не могу да се рашире остала три прста, а код СДК-а да се покаже једниство Божанске и људске природе у Господу Исусу Христу. Ратници СДК-а су заклетву Краљу Петру II Kaрађорђевићу полагали са спојеним палцем, кажипрстом и средњим прстом, као симболом јединства Свете Тројице, управо онако како се православни осењују часним Крстом.

Порекло оваквог коришћења спојена три прста, као и малог и домалог спојених и савијених на длану, потиче још из четвртога века, и времена Светога Мелетија Архиепископа антиохијскога. У то време су се Хришћани борили са aријанским јеретицима. Између осталога, спор око природе Господа Исуса Христа довео је и до тога да Архиепископ Антиохијски Мелетије руком дочарава присутнима на Сабору тројично јединство Божије. Када је Архиепископ Мелетије спојио три претходно раширена прста, из њих се виде светлост као муња.

Прво раздвајање прстију, «раздвајање Свете Тројице» код Срба десило се почетком деведесетих година прошлога века, и за то је најодговорнији тадашњи вођа опозиције Вук Драшковић. Од времена успона Драшковића Срби заборављају стари хришћански поздрав са спојена три прста и узимају антихришћански са раздвојена три прста. На ово су упозоравали и различити четнички листови у емиграцији, али и разне омладинске националне организације у отаџбини. Остаје нам нада да ће будући нараштаји имати уши да чују упозорења која им данас упућујемо, те да ћемо одбацити овакав начин салутирања и обновити православни поздрав који користимо већ дуже од хиљаду година.

Аутор: Немања Мрђеновић
RedHero
Корисник
Број порука : 2
Локација : Earth-Europe-SFRJ-SRJ-Yugoslavia-SCG-CG-bu2
Регистрован : 07.12.2008
http://digitalblasphemy.com

8/12/2008, 11:38
браво момци на овој теми а и ја сам видео негде у историји Србије да је поздрав био 3 скупљена прста..
Djomla993
Djomla993
Одстрањен
Број порука : 38
Локација : Gde je zvezda tu sam ja
Регистрован : 13.12.2008

14/12/2008, 16:12
Краљ Петар кад је полагао заклетву је држао 3 спојена прста тако да требамо и ми
PFC4ever!
PFC4ever!
Корисник
Број порука : 297
Локација : На Југу
Регистрован : 06.11.2008

14/12/2008, 18:26

https://www.youtube.com/watch?v=-vwWwv4va5o
визант
визант
Корисник
Број порука : 457
Регистрован : 26.07.2008

23/12/2008, 17:52
НЕ РАЗДАЈАЈМО ОТЦА, СИНА И СВЕТОГ ДУХА!!!
Nord-East
Корисник
Број порука : 58
Регистрован : 19.12.2008

26/12/2008, 17:28
Три прста - Српски поздрав?! X1pawnx2dmpycd13dy78xwier7

хапоаел (грки са Кипра) у турскоj, момак в црноj маjице десно - три прста ))
air max
air max
Корисник
Број порука : 13
Регистрован : 14.01.2009

15/1/2009, 10:56
НЕМА КРСТА БЕЗ ТРИ ПРСТА!!!!
consigliere
consigliere
Корисник
Број порука : 1936
Регистрован : 05.03.2009
http://www.tribinasrb.net/

22/6/2009, 15:51
Три прста - Српски поздрав?! 63727759
На последњој утакмици младих репрезентативаца могло се приметити да су, током интонирања наше химне, сви на груди прислонили три спојена прста.
ЈованКК
ЈованКК
Корисник
Број порука : 10
Локација : Ту и тамо!
Регистрован : 17.08.2009

21/8/2009, 14:58
Тешко је то сад променити код народа, али сталном иницијативом можемо да искоренимо раставлјена три прцта и поново их спојимо!
Иначе капа доле младим фудбалерима, а ови матори нек се стиде јер пола њих и не зна химну!!!
Stracciatella
Stracciatella
Одстрањен
Број порука : 105
Регистрован : 07.09.2009

8/9/2009, 01:24
Да ово је права срамота за нас и неће бити лако ни едуковати народ а ни скинути љагу али ту смо где смо.Само бити упоран и нема да омане!Ова утакмица наше репке у среду је сигурно прилика да се едукује(барем да се скрене пажња) неколико хиљада људи. Ево и једно конкректно објашњења на које сам случајно наишао.

https://www.youtube.com/watch?v=kzM5CqBwhZM

Иначе нов сам...ово је мој први пост....поз свима и тако. Wink-grin
Servicium
Servicium
Одстрањен
Број порука : 245
Локација : Градишка
Регистрован : 03.09.2009

8/9/2009, 11:09
Мислим да се никад неће прихватити овај поздрав с три спојена прста, врло једноставно зато што је народу стран! Ево погледајте овај клип:

https://www.youtube.com/watch?v=-vwWwv4va5o&feature=related

Не треба сад изигравати неке велике србе и наметати нешто јер и ви (као и ја) до јуче нисте знали за овај стари поздрав. Овој нови (тј једини за који већина народа зна) је једноставно српска индетификација из посљедњих ратова и то ће се тешко исправити, а што се мене тиче и не треба!
consigliere
consigliere
Корисник

8/9/2009, 14:16
Servicium ::Мислим да се никад неће прихватити овај поздрав с три спојена прста, врло једноставно зато што је народу стран! Ево погледајте овај клип:

https://www.youtube.com/watch?v=-vwWwv4va5o&feature=related

Не треба сад изигравати неке велике србе и наметати нешто јер и ви (као и ја) до јуче нисте знали за овај стари поздрав. Овој нови (тј једини за који већина народа зна) је једноставно српска индетификација из посљедњих ратова и то ће се тешко исправити, а што се мене тиче и не треба!
Једном приликом је епископ Амфилохије рекао "Баците погрешан поздрав и спојите свето тројство, те се тако поздрављајте".
grobari-cacak1970
grobari-cacak1970
Корисник
Број порука : 20
Локација : Cacak
Регистрован : 08.09.2009

14/9/2009, 20:40
хаах слажем се са свима да ово треба објавити јавно да и наши спортисти виде и да не дижу више та 3 раздвојена прста, него да лепо као прави срби их споје Biggrin
consigliere
consigliere
Корисник

14/9/2009, 20:46
grobari-cacak1970 ::хаах слажем се са свима да ово треба објавити јавно да и наши спортисти виде и да не дижу више та 3 раздвојена прста, него да лепо као прави срби их споје Biggrin
Хааах, браво. Roll
grobari-cacak1970
grobari-cacak1970
Корисник
Број порука : 20
Локација : Cacak
Регистрован : 08.09.2009

14/9/2009, 20:51
па мислим онај вук драшковић изашао и показао та фамозна 3 раширена прста, као то показује неко велико српство, а у ствари није знао шта ради Smile
Sponsored content

Назад на врх
Similar topics